Vad är SEO?

Hem . Vad är SEO?

I ett digitalt landskap där webbplatser kämpar om uppmärksamhet, står tre bokstäver ut som nyckeln till framgång: SEO. Men vad innebär det egentligen, och varför är det så viktigt? SEO, eller sökmotoroptimering, är konsten att finjustera en webbplats för att göra den mer synlig för sökmotorer, vilket i sin tur kan leda till ökad trafik och affärsmöjligheter.

Här får du reda på mer om vad SEO är, hur det fungerar och varför det kan vara den mest värdefulla investeringen för ditt företags digitala närvaro. Sidan SEO.se har en utförlig artikel som besvarar frågan ”Vad är SEO?”, här försöker vi sammanfatta det absolut viktigaste inom sökmotoroptimering.

Därför är SEO viktigt

I dag vänder sig majoriteten av konsumenterna till sökmotorer för att hitta produkter, tjänster eller information och det blir därför allt viktigare för företag att synas i dessa sökresultat. Att inte vara synlig i sökmotorerna kan innebära förlorade affärsmöjligheter och en minskad digital närvaro. Men varför är SEO så avgörande för dagens företag?

5 fördelar med sökmotoroptimering

Det finns flera fördelar med sökmotoroptimering.

 1. Ökad synlighet
  Genom sökmotoroptimering av din webbplats kan du förbättra din ranking i sökresultaten, vilket i sin tur kan leda till mer organisk trafik till din webbplats.
 2. Hög avkastning på investeringen
  Till skillnad från betalda annonseringsmetoder, där du betalar för varje klick, är organisk trafik "gratis". Även om det finns kostnader förknippade med att implementera SEO-strategier, är den långsiktiga avkastningen ofta mycket högre jämfört med andra marknadsföringsmetoder.
 3. Bygger förtroende och trovärdighet
  Webbplatser som rankar högt i sökresultaten ses ofta som mer trovärdiga av användare. Detta kan stärka ditt varumärkes rykte och förtroende bland potentiella kunder.
 4. Långsiktig strategi
  Medan PPC-kampanjer och andra betalda annonseringsmetoder kan ge omedelbara resultat, erbjuder SEO långsiktiga fördelar. En väl optimerad webbplats kan behålla en hög ranking i sökresultaten under en längre tid.
 5. Bättre användarupplevelse
  Många av de tekniker som används inom SEO, som att förbättra webbplatsens laddningstider eller skapa högkvalitativt innehåll, förbättrar också användarens upplevelse.

Hur lång tid tar SEO?

Generellt sett kan mindre förändringar börja märkas inom några månader, medan mer betydande förbättringar kan ta sex månader till ett år eller mer. Det är viktigt att komma ihåg att SEO är en långsiktig investering, och även om det kan ta tid att se resultat, kan fördelarna vara enorma på lång sikt. SEO är inte en engångsinsats, utan snarare en pågående process. Hur lång tid det tar att se resultat varierar beroende på flera faktorer:

 • Webbplatsens nuvarande status
  En ny webbplats kan ta längre tid att ranka jämfört med en etablerad webbplats med en stark domänauktoritet.
 • Konkurrens
  Om du befinner dig i en mycket konkurrensutsatt bransch kan det ta längre tid att bryta igenom och ranka högt i sökresultaten.
 • Kvaliteten på ditt innehåll
  Högre kvalitet och relevant innehåll tenderar att ranka snabbare.
 • SEO-strategi
  En välplanerad och genomtänkt SEO-strategi kan påskynda processen.

SEO i praktiken

Att förstå teorin bakom SEO är en sak, men att sätta det i praktiken är en helt annan utmaning. Det kräver en kombination av teknisk kunskap, kreativitet och tålamod. För att verkligen dra nytta av SEO:s fördelar måste man dyka ner i de specifika teknikerna och strategierna som används för att optimera en webbplats. Tidigare nämnda SEO.se har flera bra artiklar om hur du maximerar din digitala närvaro. Låt oss utforska några av de mest grundläggande och kritiska aspekterna av SEO i praktiken.

Sökordsanalys

Sökordsanalys är grunden för varje framgångsrik SEO-strategi. Det handlar om att identifiera de ord och fraser som din målgrupp använder när de söker efter produkter, tjänster eller information relaterad till din bransch.

 1. Identifiera nyckelord
  Använd verktyg som Google Keyword Planner, SEMrush eller Ahrefs för att hitta relevanta sökord för din bransch.
 2. Konkurrensanalys
  Undersök vilka sökord dina konkurrenter rankar för och identifiera luckor i din egen strategi.
 3. Sökvolym vs. konkurrens
  Fokusera inte bara på sökord med hög sökvolym. Ibland kan långsvansnyckelord med lägre sökvolym men mindre konkurrens vara mer värdefulla.
 4. Avsikt
  Förstå användarens avsikt bakom varje sökord. Är de ute efter information, vill de göra ett köp, eller letar de efter en specifik webbplats?
 5. Uppdatera regelbundet
  Sökordslandskapet förändras ständigt, så det är viktigt att regelbundet uppdatera din analys.

Off-page / Länkbyggande

Off-page SEO, ofta associerat med länkbyggande, är en kritisk komponent i sökmotoroptimering. Medan on-page SEO fokuserar på att optimera element på din egen webbplats, handlar off-page SEO om att bygga auktoritet och förtroende genom att skapa kvalitativa länkar från andra webbplatser. Dessa så kallade ”backlinks” ses som rekommendationer eller "röster" för din webbplats och kan kraftigt påverka din synlighet i sökresultaten.

Tips!

 • Backlinks från trovärdiga källor
 • Gästbloggning för länkbyggande
 • Sociala medier som en länkkälla
 • Lokala kataloger och citat

URL-struktur

En effektiv URL-struktur är mer än bara en adress till din webbsida; det är en viktig del av användarupplevelsen och SEO. En välstrukturerad URL kan ge både användare och sökmotorer en indikation på vad sidan handlar om. Dessutom, genom att inkludera relevanta sökord i URL:en, kan du förbättra sidans synlighet i sökresultaten.

Tips!

 • Korta, beskrivande URL:er
 • Sökordsinriktning i URL:en
 • Undvik onödiga tecken
 • Konsekvent struktur över hela webbplatsen

Teknisk SEO

Teknisk SEO är ryggraden i en webbplats sökmotoroptimering. Medan innehåll och länkbyggande ofta får mycket uppmärksamhet, är det den tekniska grunden som säkerställer att sökmotorer kan krypa, indexera och ranka din webbplats effektivt. Från sidans laddningstid till XML-sitemaps, varje teknisk aspekt spelar en roll i hur väl din webbplats presterar i sökresultaten.

Tips!

 • Optimering av sidhastighet
 • Användning av XML-sitemaps
 • Rätt inställning av robots.txt
 • Implementering av strukturerade data

Mobilvänlighet

När majoriteten av sökningar görs på mobila enheter, är mobilvänlighet inte bara en bonus – det är ett måste. En mobiloptimerad webbplats ger användarna en sömlös upplevelse, oavsett om de besöker din webbplats från en smartphone, surfplatta eller dator. Och med Googles övergång till mobile-first-indexering, kan din webbplats mobilvänlighet direkt påverka din SEO-prestanda.

Tips!

On-page

On-page SEO handlar om att optimera enskilda sidor på din webbplats för att ranka högre och tjäna mer relevant trafik från sökmotorer. Här är några viktiga grundstenar i on-page SEO, varav vilka vi kommer att grotta ner oss ytterligare i.

 • Titeltaggar: Varje sida bör ha en unik och beskrivande titel som innehåller relevanta sökord.
 • Meta-beskrivningar: Dessa ger en kort sammanfattning av sidans innehåll och bör också innehålla relevanta sökord.
 • URL-struktur: Använd korta, beskrivande och sökordsrika URL:er.
 • Innehållskvalitet: Skriv högkvalitativt, relevant och uppdaterat innehåll som tillgodoser användarens avsikt.
 • Bildoptimering: Använd alt-taggar, komprimera bilder för snabbare laddningstider och använd beskrivande filnamn.
 • Intern länkning: Länka till andra relevanta sidor på din webbplats för att hjälpa användare och sökmotorer att navigera.
 • Mobiloptimering: Se till att din webbplats är mobilvänlig, eftersom allt fler sökningar görs på mobila enheter.
 • Sidhastighet: En långsam webbplats kan påverka användarupplevelsen negativt och skada din SEO. Använd verktyg som Google PageSpeed Insights för att identifiera och åtgärda problem.

Google E-E-A-T

E-E-A-T står för Experience, Expertise, Authoritativeness och Trustworthiness. Det är en ram som Google använder för att bedöma kvaliteten på innehållet på en webbplats.

Exempel

Om du driver en medicinsk webbplats, vill Google se att ditt innehåll skrivs av kvalificerade medicinska experter, att det är korrekt och uppdaterat, och att det är trovärdigt. Att ha tydliga författarbiografier, källhänvisningar och aktuell information kan hjälpa till att förbättra din webbplats E-E-A-T.

Rubriker

Rubriker spelar en viktig roll i on-page SEO. De hjälper till att strukturera ditt innehåll och gör det lättare för både användare och sökmotorer att förstå vad din sida handlar om.

Exempel

Om du skriver en artikel om "hur man tar hand om kaktusar", kan du ha H2-rubriker som "Vattning av kaktusar", "Placering av kaktusar" och "Kaktusjord". Inom dessa avsnitt kan du ha H3- och H4-rubriker för att ytterligare bryta ner informationen.

Titel- och metabeskrivning

Titeltaggen och metabeskrivningen är två av de viktigaste on-page SEO-elementen. De ger en kort översikt över vad sidan handlar om och visas i sökresultaten.

Exempel

För en sida som säljer ekologiska hundgodisar kan titeltaggen vara "Ekologiska hundgodisar - Naturligt & Hälsosamt" och metabeskrivningen kan vara "Upptäck vårt sortiment av 100% ekologiska hundgodisar. Naturligt, näringsrikt och älskat av hundar!"

Long-tail keywords

Long-tail keywords är längre och mer specifika fraser som besökare är mer benägna att använda när de är närmare en punkt för att göra ett köp eller när de använder röstassistenter.

Exempel

Istället för att rikta in sig på sökordet "jeans", kan en webbshop specialisera sig på "herrjeans med hög midja i storlek 34". Denna mer specifika fras kan ha mindre sökvolym, men den är också mindre konkurrensutsatt och kan ha en högre konverteringsfrekvens.

Relevant innehåll

Att skapa relevant innehåll innebär att du producerar material som direkt svarar på dina besökares frågor eller behov. Detta ökar chansen att de stannar kvar på din webbplats och interagerar med ditt innehåll.

Exempel

Om du driver en webbplats om trädgårdsskötsel och märker att många besökare söker efter "hur man beskär rosor", kan du skapa en detaljerad guide eller video om just det ämnet för att tillgodose detta specifika behov.

Olika SEO-verktyg

Det finns flera olika användbara SEO-verktyg till hands för att övervaka, analysera och förbättra en webbplats prestanda. Dessa verktyg kan hjälpa marknadsförare att förstå hur deras webbplats presterar i sökresultaten, identifiera potentiella problem och upptäcka nya möjligheter för optimering.

Google Search Console

Google Search Console, tidigare känt som Google Webmaster Tools, är ett kostnadsfritt verktyg från Google som hjälper webbplatsägare att övervaka och underhålla sin webbplats närvaro i Googles sökresultat. Det ger insikter om vilka sökfrågor som leder trafik till webbplatsen, vilka sidor som presterar bäst och om det finns några tekniska problem som kan påverka webbplatsens synlighet.

Google Search Console

Google Analytics

Google Analytics är ett av de mest använda verktygen för att analysera webbplatstrafik. Det ger djupgående insikter om var dina besökare kommer ifrån, vilka sidor de besöker mest, hur länge de stannar och mycket mer. Denna information är avgörande för att förstå användarbeteende och kan hjälpa till att informera beslut om webbplatsens design, innehåll och marknadsföringsstrategier.

Google Analytics

Google Trends

Google Trends är ett unikt verktyg som visar hur sökintresset för specifika termer förändras över tiden. Det kan hjälpa marknadsförare att identifiera säsongsmässiga trender, upptäcka nya populära ämnen och förstå allmänhetens intresse för specifika ämnen eller händelser. Det är särskilt användbart för att planera innehållskalendrar och förutse kommande trender.

Google Trends

Ahrefs

Ahrefs är en omfattande SEO-plattform känd för sin backlink-indexering och analys. Förutom att spåra din webbplats backlinks, kan Ahrefs användas för sökordsanalys, rankningsspårning och webbplatsrevisioner. Det ger också insikter om konkurrenters strategier, vilket kan vara ovärderligt för att forma din egen SEO-strategi.

Ahrefs

Screaming Frog

Screaming Frog är ett skrivbordsbaserat webbcrawlingsverktyg som används för att identifiera och analysera tekniska problem på en webbplats. Det kan snabbt skanna stora webbplatser och ge detaljerad information om saker som brutna länkar, felaktiga omdirigeringar, sidtitlar och metadatabeskrivningar. Det är ett oumbärligt verktyg för teknisk SEO-analys och för att säkerställa att en webbplats är fri från kritiska fel.

Screaming Frog