fbpx

Gratis SEO-verktyg9 min lästid

Gratis SEO-verktyg

Det finns mängder av verktyg för att kunna stötta dig i ditt SEO-arbete, vi använder själva en rad olika verktyg för olika delar av arbetet. Men många av dessa verktyg behöver man betala för att använda. Däremot finns det en hel del verktyg som är gratis att använda. Vi har listat en del av de gratisverktyg som vi tycker är värd att nämna.

Verktygen är kategoriserade efter den funktion som den kan för.

Kategorier:

1. Analys

google analytics

Google Analytics

Världens mest använda spårningsverktyg när det kommer till webbsidor och appar. Google Analytics är helt gratis att använda för alla som har ett Google-konto. Det finns många integrationer med andra tjänster som gör att detta verktyg kan bli extremt kraftfullt att använda. Det går bland annat att integrera flera andra Googleprodukter som, Optimize, Search Console och Data Studio.

Skaffa här: Google Analytics
Alternativ: ClickyOpen Web Analytics

Google Search Console

Google Search Console

Ett av de mest användbara gratis verktyg för att kunna analyserar ditt SEO-arbete. I Google Search Console får du massvis med insikter och information om vad dina besökare hittar dig på och vilka sidor som de hittar. Google Search Console är också ett bra verktyg för att t.ex be om att indexera om en specifik sida som du har gjort om.

Det finns också information om det är problem med t.ex utseendet i mobiltelefon. Google Search Console kommer att ge dig mängder med insikter och vara ett väldigt användbart verktyg i arbetet för att förbättra din SERP.

Skaffa här: Search Console
Övrigt: Search Analytics for Sheets

2. Crawling/Indexing

Google Data Studio

Google Data Studio

Vill du enkelt kunna överskåda din data från bland annat Google Search Console och Google Analytics? Bygg din egna visuella rapport som integrerar med många av Googles verktyg. Sen finns det mängder med s.k connectors (Supermetrics) till andra datakällor som Facebook Ads, Facebook Page Insight, LinkedIn och många många fler.

Skaffa här: Google Data Studio
Annat: Supermetrics

Screaming Frog SEO Spider

Screaming Frog

Screaming Frog är en av de mest populära desktopbaserade crawlern som finns. De har en gratisversion som tillåter dig att crawla upp till 500 URLs för varje webbsida som du genomsöker. Så detta verktyg passar utmärkt att använda sig av för mindre projekt/hemsidor.

Skaffa här: Screaming Frog

ahrefs webmaster tools

Ahrefs Webmaster Tools

Ahrefs senaste verktyg som är helt gratis att använda! Ett superanvändbart verktyg som sammanlänkar dina webbsidor som är ansluta till Google Search Console till Ahrefs Webmaster Tools. Med detta verktyg kan du bland annat se dina backlinks, se över din hemsidas ”hälsa” (ett mått för Ahrefs som visar dina tekniska problem), se vilka sökord som ger mest trafik.

Ahrefs är ett oerhört bra verktyg, och denna variant som är gratis ger dig oerhört mycket information som kan ge dig värdefulla insikter. Det finns också funktioner för automatiserade varningar ifall du får nya backlink, tappar backlinks, om det sker någon ändring på dina sökordsplaceringar eller om du bara vill ha statusuppdatering på hur din hemsida mår.

Skaffa här: Ahrefs Webmaster Tools

3. Research Sökord

Sökordsplaneraren

Google Ads Keyword Planner / Sökordsplaneraren

Google Ads egna Keyword Planner, eller som den kallas på svenska: sökordsplaneraren, ger dig massvis med information om användbara sökord när du planerar dina SEO-insatser. Verktyget använder Googles egna data och de har många användbara funktioner som att t.ex sortera efter land, region eller ort.

Skaffa här: Sökordsplaneraren

Google Trends

Google Trends

Med Google Trends kan du hitta realtidsdata över hur användare söker i Google. Här kan man se sökvolymer för olika sökord och jämföra dem emellan. Det går också att ställa in sökningarna efter olika länder. Detta är ett superbra verktyg för att kunna avgöra om trenden över tid, och det är också bra för att kunna se historisk data.

Skaffa här: Google Trends

ubersuggest

Ubersuggest

Ubersuggest är ett gratis verktyg som specialiserar sig att generera nya sökordsförslag. Ett väldigt användbart verktyg om du vill göra analyser av dina konkurrenter.

Skaffa här: Ubersuggest

Answer The Public

Answer The Public

Detta verktyg är ett riktigt bra alternativ om du vill skapa en sökordlista. Här går du insikter som kommer direkt från dina kunders sökbeteende.

Skaffa här: Answer The Public

5. Lokal SEO

google my business 1

Google My Business

Google My Business (GTM) är ett måste för alla företag som vill synas på lokala sökningar, speciellt om företaget har en fysisk plats. Google My Business är bland annat det som styr hur ditt företag syns på Google Maps, att andra kunder kan läsa dina recensioner på Google och möjligheten att svara på dessa.

Detta är bara några exempel av de saker som man kan styra med hjälp av Google My Business. Om du vill ha tips på hur du kan arbeta för att göra din Google My Business-listning bättre kan du läsa inlägget om hur du optimerar Google My Business.

Skaffa här: Google My Business

8. Page Speed

PageSpeed Insights

PageSpeed Insights

Googles egna PageSpeed Insights (PSI) är en rapport som visar hur snabb din hemsida är för både mobil- och datoranvändare. PageSpeed Insights ger dig mängder med nyttiga insikter om vad det är som laddas på din hemsida när besökarna komma till den.

Skaffa här: PageSpeed Insights

9. WordPress Plugins

Rank Math

Rank Math

Med Rank Math pluginet till WordPress får du en bra överblick över det mesta som du kan tänkas behöva ändra när det kommer till on-page. Detta plugin hjälper dig att hålla vissa riktlinjer när det kommer till till innehåll, det gör att det blir lättare att kontrollera så du inte har glömt något. Dessutom går det att synkronisera med ditt Google Search Console och Google Analytics-konto.

Med Rank Math får du en bra överblick över t.ex alla dina metabeskrivningar, titlar, bilder och mycket mer. Detta plugin har väldigt många bra funktioner och en enkel panel för att kunna göra ändringar snabbt. Du kan bland annat lägga till strukturerad data på ett enkelt sätt till alla typer av sidor och innehåll, alltifrån att sätta upp Article Schema (så Google enkelt kan avgöra vilken typ av innehåll ditt content är) till att sätta upp Product Schema för att visa produktdata redan i Googles sökresultat.

Rank Math sätter automatiskt upp en sitemap till din hemsida där kan kan välja att indexera eller inte indexera visst typ av innehåll. Detta är ett superbra och smidigt plugin till WordPress som är enkelt att sätta upp.

Skaffa här: Rank Math

Yoast SEO

Yoast SEO

Yoast SEO är gratis plugin till WordPress som enkelt låter dig arbeta med metabeskrivningar, metatitlar m.m. Ett enkelt plugin som tillåter dig att enklare administrera vissa delar av din hemsida.

Yoast SEO sätter automatiskt upp en sitemap till din hemsida som låter din bestämma vad som ska indexeras eller inte.

Skaffa här: Yoast SEO